Blog

Kategorie

Jak vybrat úchytky na nábytek? Kombinujte styl i praktičnost

Publikováno dne 04.08.2021

Ať už zařizujete nový dům, renovujete nábytek nebo se rozhodujete, že vyměníte stávající kuchyň, je třeba učinit celou řadu velkých rozhodnutí. Umění tkví ale také v detailech. Právě detaily mohou být pomyslnou třešničkou na dortu každého kousku nábytku, nebo jej také mohou úplně potopit. Vhodně zvolené úchytky na nábytek dokáží divy. A když se zamyslíte nad tím, jak často s nimi přijdete do styku, určitě budete souhlasit, že kvalitní i designové úchytky rozhodně stojí za zvážení.

Úchytky - knoflíky jsou jednobodové rukojeti, většinou osově symetrické. Jsou menší, a lze je nainstalovat na dveře zásuvek i skříní. Jejich instalace je jednoduchá, k připevnění jim obvykle stačí jen jeden šroub.

  • Úchytky malé mají průměr do 20 mm, což vyžaduje hladký úchop. Nedoporučuje se pro menší děti nebo starší lidi, kteří mohou mít s úchopem problém.
  • Střední úchytky nad 20 do 40 mm jsou nejběžnější velikostí. Uchopit je lze pohodlně dvěma prsty, vypadají vkusně a minimalisticky.
  • Nad 40 mm už úchytky klasifikujeme jako velké. Jedná se už o výrazný prvek na nábytku, jsou ideální volbou pro ty, kdo si rád libuje ve výrazných doplňcích.

Úchytky - madla jsou větší než knoflíkové úchytky a působí výraznějším dojmem. Většinou se také lépe drží. Pořídit je můžete v různých velikostech, tvar i velikost si tak můžete přizpůsobit podle sebe. Mají lineární tvar, čímž skvěle doplní zásuvky nebo větší šatní skříně.

  • Vyhledávat madla můžete podle určité rozteče, zejména pokud chcete staré úchytky vyměnit za nové.
  • Delší madla jsou velmi pohodlné a univerzální. Umožňují také zavěšení například kuchyňské utěrky, ručníku nebo chňapky. Můžete je montovat horizontálně, vertikálně i diagonálně. Záleží, co vám samotným bude nejpohodlnější a jaké máte prostorové možnosti.
  • Zkontrolujte také, aby úchytka po otevření dvířek nezabraňovala plnému otevření, případně aby se nezahákovala o další prvky v okolí. Myslete proto i na okolní nábytek.

Vyberte si styl, který vám padne do interiéru

Vybírat kromě tradičních tvarů můžete i designové vychytávky. Rukojeť ve tvaru písmena T  je jednobodová nebo dvoubodová, zároveň obsahuje rukojeť s podélnou částí pro uchopení. Spojuje v sobě knoflíkové úchytky i madla, namontovat je můžete vodorovně nebo šikmo. Další netradiční variantu představují hranaté úchytky nebo profilové úchytky připevněné k přední hraně nebo z boku. Obvykle se montují ze zadní strany dvířek nebo zásuvek. V tomto případě berte v potaz tloušťku materiálu. Nejrůznějších druhů, kterými dodáte nábytku punc originality, ale existuje celá řada. Většinou je můžete vybírat ve skandinávském, retro nebo industriálním stylu a vyžadují rozdílnou instalaci:

  • profilové úchytky
  • úchytky ve tvaru T
  • kapsovité
  • zapuštěné
  • kožené poutkovité


Jaký materiál úchytky zvolit?

Nejčastějším materiálem pro úchytky je slitina zinku nebo hliníku. Můžete ale pořídit i dřevěné úchytky, nerezové, litinové nebo plastové. V první řadě je dobré vědět, co s čím kombinovat, abyste docílili ideálního vzhledu nábytku i praktičnosti. Velmi oblíbená kombinace je kov s porcelánem, což je příznačné zejména pro retro styl. Výjimečný materiál představuje sklo. Pro dětské pokoje se naopak hodí odolné plastové úchytky, u kterých oceníte odolnost i cenu.

  • litinové úchytky
  • keramické úchytky
  • dřevěné úchytky
  • hliníkové úchytky
  • nerezové úchytky
  • skleněné úchytky

Kvalitní povrch vám zajistí delší životnost

Povrchová úprava je u volby úchytek velmi důležitá. Bývají totiž nejnamáhanější částí nábytku a je proto žádoucí, aby byly odolné, pevné a dlouho vám vydržely. Kování skříněk nejlépe funguje, pokud povrchová úprava funguje v kontrastu s barvou nábytku i místnosti. Povrchovou úpravu můžete zvolit eloxovanou nebo lakovanou, varianty existují buď matné nebo lesklé. Chcete-li úchytky, na kterých nebudou vidět otisky prstů, volte broušené varianty. Pro rustikální nábytek máte možnost oživit nábytek úchytkami s patinovaným povrchem.


Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.