Blog

Kategorie

Rozteč kování, jak změřit?

Publikováno dne 30.05.2022

Tři základní typy roztečí

V rámci českých norem se nejčastěji setkáme se třemi typy roztečí. Jedná se vždy o metrickou vzdálenost určující rozestup nerezové kliky od otvoru pro klíč.

Jako rozteč se uvádí vzdálenost od osy zámku k ose kliky. Vždy je dobré vědět, že existují tři základní typy kování. Jsou to tyto následující:

  •          BB je pro obyčejný klíč,
  •          PZ je pro FAB zámek,
  •          WC je pro kličku a koupelnu.

Správně změřenou rozteč následně použijeme pro definování parametru u štítového kování.

Hraje nebo nehraje rozteč roli?

U některých typů kování má rozteč opravdu smysl. Jedná se o štítové kování vchodových dveří, bezpečnostních dveří a interiérového štítového kování.

Pokud budeme shánět rozetové kování, nebudeme potřebovat rozteč vůbec znát. Je to dáno faktem, že toto kování je vždy rozděleno na dvě části – horní část s klikou a spodní rozetu. Zde tedy můžeme jednotlivé části umístit samostatně, rozteč nám nebude k užitku.

Jak měřit rozteč?

Abychom dobře změřili rozteč dveřní kliky, zkusíme si to na dveřích, které v místnosti máme. Snadno pak vyměníme stávající kování za zcela nové.

Existují dva způsoby, jak na to. Jednoduše změříme vzdálenost, kterou zaujímá osa kliky a osa spodního otvoru určeného pro klíč.  Nebo budeme měřit vzdálenost otvoru pro kliku a osu spodního otvoru na klíč přímo na zadlabacím zámku.

Tři typy rozteče

V naší zemi se setkáme se třemi nejčastějšími typy roztečí. Interiérové dveře mají nejčastěji rozteč 72 milimetrů. Málokdy tuto rozteč mají také vchodové dveře. U těch je rozměr rozteče častěji 90 milimetrů. Tuto vzdálenost mají vchodové i bezpečnostní dveře, interiérové pouze zřídkakdy. Třetí používaná rozteč je 92 milimetrů. Ta se vyskytuje zejména u starších dveří nebo dveří s vícebodovým zámkem.

Rozteč je důležitý parametr každých dveří.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.