Blog

Kategorie

Klika jako šperk?

Publikováno dne 08.12.2016

Drobné doplňky do našich domovů, které splňují nejen praktickou, ale i zdobící funkci patří mezi nejoblíbenější a často nakupované. Spousta lidí s oblibou vybírá nejen podle funkce a praktičnosti, ale i vzhledu. Každý přece touží po tom, aby měl hezký a útulný domov. Ať už se jedná o hodiny, věšáky, obrazy, či kliky. A právě klika je je šperkem každých dveří.

Kvalitní kování vždy znamená kvalitní materiál. V obchodě se proto rovnou zeptáme, z čeho je klika vyrobena, protože laik to nepozná. Vybíráme ze dvou možností: mosaz (v přírodní podobě nebo leštěná) nebo nerezovou ocel (vyleštěná, broušená nebo v matném provedení). Tyto materiály se totiž běžným používáním neloupou a mechanicky nepoškodí, vyznačují se pevností, zvýšenou odolností vůči korozi. Naopak se obloukem vyhneme hliníku a tzv. zamaku, které jsou na kování naprosto nevhodné. Je možné volit rozmanité barvy, jejich odstíny, v lesku i matu. Záleží jen na vás a vašem interíéru.

Pro všechny dveře se nehodí stejný typ kování, některé jsou otočné, posuvné po stěně či do pouzdra. Rozmyslet si také musíte to, zda využijete možnosti zamykání či nikoliv. Na uzamčené dveře potřebujeme kování se zámkem: tradiční štítové nebo rozetové. Rozetové je typické dvěma díly: samotnou kličkou a rozetou (část určená pro klíč do zámku). Mechanika kliky musí být v souladu se zámkem, který je součástí dveří a ovlivňuje funkčnost dveřního kování. Po finální montáži má být klika v úplné rovině a neviklat se. Problém může nastat, když silná pružina zámku má tzv. předpružení. Samotná rukojeť kliky má snahu směřovat nahoru a postupem času, jak pružina slábne, klika nehezky klesá. V tom je „zakopaný“ pes a kvalitně vyrobená klika to nezachrání.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.