Blog

Kategorie

BB, PZ, WC: Co znamenají značky pro typ zámku na dveřích

Publikováno dne 29.08.2022

Ještě, než si vyberete typ zámku

Potřebujete nové kliky na dveře? V dnešní době se vyrábějí nerezové kliky, ale také mosazné, chromové a nerezové, a také matný nikl. Materiál je důležitý, stejně jako základní typ dveřního kování. Kliky na dveře a dveřní kování je buď rozetové, nebo štítové. Jaký je mezi nimi rozdíl? Štítové kování potřebuje přesnou rozteč a jedná se o jeden jediný kus výrobku. Rozetové kování má kliku a zámek zvlášť.

A nyní jdeme na ty zkratky.

BB, PZ, WC, pro pořádek

Když jste si vybrali, zda budete mít štítové nebo rozetové kování, ještě není konec vašeho rozhodování. Pro interiérové dveře je totiž potřeba ještě zajistit správný typ zámků, který si budete přát. Zámky se označují podle typu klíče, který do nich budete používat.

Dveře s označením BB mají v sobě zabudované interiérové kování s otvorem pro klasický pokojový, tedy dózický klíč.

Druhým typem je interiérové kování s otvorem pro vložení vložkového zámku. Cylindrická vložka s klíči se označuje jako FAB. Kování s otvorem pro FAB zámek je známé pod zkratkou PZ.

Třetí typ bude bez otvoru na klíč. Zato se zde používá spodní čtyřhran. Tento typ zámku se hodí pro soukromí na toaletě nebo v koupelně. Z vnější strany má většinou kování drážku pro otevření v případě nouze. Tento typ kování je označen jako WC.

Je libo pravé, nebo levé?

Pravé, nebo levé dveře? Jak to vlastně poznat? Postavte se ke dveřím a podívejte se, do jakého směru míří klika. Jedná se o směr zleva doprava? Vaše dveře budete otevírat pravou rukou, jsou pravé. Klika směřuje zprava doleva? Kliku budete chytat levou rukou, jedná se o levé dveře.

A je to. Nyní už víme všechno.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.