Blog

Kategorie

Historie poštovních schránek sahá až do vlády Jindřicha VIII.

Publikováno dne 28.01.2023

Prakticky před každým domem stojí poštovní schránky. I když je pravdou, že s ubývajícím množstvím věcí chozených do schránky a posílaných běžnou poštou se jejich výskyt značně zmenšuje. Než však poštovní schránky zmizí z našich vchodů (stejně jako z ulic zmizely telefonní budky), pojďme se podívat na jejich historii. Ta totiž sahá až do období, kdy v Británii vládl Jindřich VIII.

Poštovní schránky s námi déle jak 500 let

Jen málokomu se chce věřit, že poštovní schránky jsou s námi už déle jak 500 let. Jak již bylo zmíněno, jejich původ můžeme umístit do doby, kdy v Británii vládl Jindřich VIII. Tehdy vznikla první síť poštovních schránek. Británii poté kopírovala do jisté míry Francie, kde se o několik let později také rozběhla síť tohoto exteriérového boxu čekajícího na důležitou i méně důležitou korespondenci.

Mnozí historici by mohli namítat, že podobný systém takových sběrných boxů fungoval už za dob rakouské monarchie, konkrétně tedy od roku 1817.

K rapidnímu rozšíření došlo v roce 1850

Ať už je pravda o začátku poštovních schránek ve světě a následně také u nás kdekoliv, důležitý je rok 1850, kdy došlo k rapidnímu rozšíření tohoto řešení prakticky do všech koutů světa. Z počátku se velké množství schránek nacházelo hlavně na území Rakouska-Uherska, poté po rozpadu císařství si našly schránky cestu prakticky do každého domova.

Za dob císařství dokonce existovaly první prototypy pošty. Jednalo se o takzvané poštovní úřady, odkud se odesílala pošta posléze umísťována právě do sběrných boxů, jimž dnes říkáme poštovní schránky.

Ostatně dnes funguje několik poštovních muzeí, kde se datují začátky poštovních schránek, ale také pošt u nás. V zahraničí se však s podobnými institucemi také setkáte.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.