Blog

Kategorie

Jak opravit kliku u dveří?

Publikováno dne 31.03.2023

Zjistili jste, že se vám klika na dveře protáčí nebo jiným způsobem zadrhává? Zkrátka nefunguje tak, jak má? I když si můžete koupit novou, která bude disponovat dlouhou životností, můžete tu původní zkusit také opravit. Pojďme se podívat, jak na to.

Pokuste se o opravu nejdříve svépomocí

I když se samozřejmě nabízí koupě nové kliky nebo povolání odborníka, na začátku to můžete s klidným svědomím zkusit svépomocí. Ne vždycky se jedná o problém, se kterým byste si neuměli poradit. Velmi často to bývá přesně naopak – nakonec se jedná o něco, s čím si poradíte sami a snadno.

Aby byla oprava kliky úspěšná, nejdříve si zjistěte typ dveřního kování. V současné době se nejvíce setkáváme s rozetovým kováním, kdy jsou klika a otvor pro vložku zámku umístěny odděleně.

Když vás zlobí uvolněná klika

Mezi nejčastější problémy patří uvolněná klika. V takovém případě vám bude stačit pouze chytit do rukou šroubovák a pustit se do utahování. Stejně jako jiné prvky u nábytku, tak i dveřní kliky drží na šroubky, které stačí v tomto případě jen utáhnout.

Pokud však bude uvolněná klika přetrvávajícím problémem, pak uplynula její životnost a je nutné zakoupit novou, která bude již stabilní.

Když je klika padlá

Trápí vás takzvaná padlá klika? Pak bude pravděpodobně chyba v pružině zámku. V takovém případě musíte kliku trochu rozebrat, konkrétně vyndat kliku povolením červíka a vytažením jeho čtyřhran. Poté bude rozhodovat kování dané kliky. V případě štítového kování stačí povolit dva šroubky, u jiných je nutné vyjmout zámek a podívat se pod plochou pružinu.

Když klika vrže

Taktéž velmi častým problémem je „pouze” vrzající klika. V takovém případě si postačíte s nějakým mazadlem, jinými slovy stačí kliku pouze promazat. Její mechanismus je velmi prostý čili i když ji demontujete, zvládnete to.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.