Blog

Kategorie

Klika nebo koule? Co zvolit na dveře a proč

Publikováno dne 30.04.2023

Dveře mají velmi důležitou funkci: chrání náš domov před případnými nezvanými hosty. Navíc pomáhají udržovat v domově teplo (či v létě chládek). Při zateplování se zapomíná myslet na to, že kromě kvalitních oken je třeba investovat také do dveří. Klasickou součástí dveří je nějaký způsob úchytky, která nám umožňuje dveře pohodlně otevírat a zavírat, aniž bychom museli sáhnout na samotnou plochu dveří. Typické jsou kliky na dveře, existují ale také další možnosti.

Klika nebo koule?

Pokud hovoříme o interiérových dveřích, kliky hrají prim. U venkovních dveří se také používají, zejména nerezové kliky. Avšak dostupné jsou taktéž koule na dveře. Další variantou jsou madla na venkovní dveře, která ale zastávají podobnou funkci jako koule na dveře. Ať už si vyberete kteroukoli variantu, vězte, že na výběr máte bezpočet variant – kliky a koule se vyrábí v různých stylech, barvách a materiálech.

Koule na dveře

Koule jsou nadčasovou volbou. Co se týká dveřního kování, byly vynalezeny jako první a od té doby se na nich příliš nezměnilo. Stále ještě se těší velké oblibě. V současné době jsou oblíbenější koule decentního vzhledu, zatímco v minulosti se vyráběly v nejrůznějších tvarech. Koule patří mezi bezpečnostní prvky, protože není tolik snadné je uchopit. K otevření dveří budete vždycky potřebovat klíč. V interiérech se dnes už příliš nepoužívají.

Kliky na dveře

Byly vynalezeny na počátku 19. století. Místo koule se ke kování přidala páka, což usnadňuje ovládání dveří. Páku je možné lépe uchopit, avšak dveře můžete zavřít bez zamknutí. To může být u vchodových dveří problém. Pokud zapomenete zamknout, jakoby jste si zloděje zvali přímo do svého obydlí.

Kombinace obou

Venkovní dveře často používají kliku z vnitřní části a kouli z venkovního prostoru. Důvod je velmi jednoduchý: uvnitř máte snadné uchopení a otevření dveří bez nutnosti použít klíček. Venku se nemusíte otáčet a přemýšlet nad tím, zda jste zamkli nebo ne – koule dovnitř jen tak někoho nepustí.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.