Blog

Kategorie

Jak vyměnit zámek na poštovní schránce?

Publikováno dne 30.08.2023

Poštovní schránky jsou neodmyslitelnou součástí každého domu. Stejně jako kliky na dveře je používáme denně, na rozdíl od nich jsou ale neustále vystavovány změnám počasí a teplotním rozdílům, které mají za následek oxidaci. Opotřebení vnějšího pláště není žádná tragédie, ovšem když dojde k opotřebení zámku, zásadně se zhorší jeho funkčnost. Jak ho vyměnit, pokud máte pocit, že jde schrána odemykat čím dál tím hůř?

Jak na to?

Nejprve je třeba odmontovat dvířka schránky. Ty upevněte ideálně do svěráku tak, abyste je nepoškodili. Mechanismus zámku je tvořen vidlicí kolem zámku, maticí a otáčivou západkou. Všechny tyto části musíte rozebrat. Nejprve odšroubujte matici. Pokud je zrezlá, nejprve ji promažte vhodným prostředkem, případně zkuste mezi ni a zámek vložit šroubovák. Pokud ani to nezafunguje, nezbývá, než ji odříznout pilkou na železo.

Po odstranění matice vyjměte západku a následně vidlici blokující zámek. Nakonec vyjměte i samotný zámek a celý vnitřní prostor pořádně vyčistěte. Teprve pak vložte zámek nový a postupujte v opačném pořadí jako při demontáži – nejprve tedy zámek zajistěte vidlicí, vložte západku a našroubujte matici.

Jde to i bez klíče

A co když potřebujete zámek vyměnit, protože jste ztratili klíče? Pak jsou dvě možnosti. Zámek buď vylomíte, nebo odvrtáte. Pokud se rozhodnete pro vylomení, použijte bytelný šroubovák, ideálně s otvorem v rukojeti, který umístíte do otvoru zámečku. Začnete tlačit směrem do zámku a zároveň pomocí páky provléknuté v rukojeti otáčet po směru hodinových ručiček. Odvrtání zámku provádějte nejprve menším vrtákem, jehož průměr postupně zvětšujte. Důležité je s vrtákem neviklat do stran.

Péčí o schránku prodloužíte její životnost

Pokud se chcete časté výměně zámku nebo celé schránky vyhnout, pravidelně se o ni starejte. Otírejte z ní nečistoty pomocí vhodných prostředků, chraňte ji před korozí nebo natřete speciální ochrannou vrstvou. Zamykací mechanismus čas od času pořádně prostříkejte mazacím a antikorozním olejem.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.