Blog

Kategorie

Jaké jsou druhy klíčů?

Publikováno dne 31.12.2023

Klíče jsou nezbytným prvkem v našem každodenním životě, sloužící k zabezpečení domovů, vozidel, kanceláří a mnoha dalších prostor. Výroba klíčů a jejich materiál jsou pečlivě zvažovány, aby zajistily jejich odolnost, funkčnost a bezpečnost. V tomto článku se podíváme na materiály používané pro výrobu klíčů, na proces jejich výroby a na různé typy klíčů.

Materiály používané pro výrobu klíčů

Ocel: Nejběžnějším materiálem používaným pro výrobu klíčů je ocel, často s nízkým obsahem uhlíku. Ocelové klíče jsou odolné, pevné a mají dlouhou životnost.

Mosaz: Mosaz je dalším oblíbeným materiálem pro výrobu klíčů. Mosazné klíče jsou měkčí než ocelové, což usnadňuje jejich výrobu a úpravu. Jsou také odolné proti korozi.

Moderní materiály

Nerezová ocel: Pro speciální aplikace, kde je požadována větší odolnost proti korozi, je někdy používána nerezová ocel.

Plast: Některé moderní klíče mohou obsahovat plastové komponenty, zejména u automobilových klíčů s integrovanými dálkovými ovladači.

Proces výroby klíčů

Formování: Materiál je nejprve formován do základního tvaru klíče.

Řezání a frézování: Poté se používají speciální stroje na řezání a frézování, které vytváří jedinečný profil a zářezy klíče.

Dokončovací práce: Klíč je poté očištěn, vyhlazen a v případě potřeby opatřen povrchovou úpravou.

Programování: U moderních klíčů, jako jsou například smart klíče pro automobily, následuje programování elektronických komponent.

Druhy klíčů

Tradiční mechanické klíče

Standardní klíče: Jedná se o nejběžnější typ klíčů, používaných pro zámky dveří domů, bytů nebo kanceláří.

Bezpečnostní klíče: Tyto klíče mají složitější design a často jsou chráněny patentem, což zvyšuje jejich bezpečnostní úroveň.

Speciální klíče

Automobilové klíče: Tyto klíče mohou být jednoduché mechanické klíče nebo složitější klíče s integrovanými dálkovými ovladači nebo transpondéry pro odemykání vozidla a startování motoru.

Master klíče: Umožňují otevření více zámků, které jsou obvykle určeny pro individuální klíče.

Elektronické klíče

Karty a RFID klíče: Používají se pro elektronické zabezpečovací systémy, často v komerčních nebo hotelových prostředích.

Biometrické systémy: Tyto systémy používají biometrické údaje, jako jsou otisky prstů nebo sken obličeje, a fungují jako "klíč".

Správný klíč pro každou potřebu

Výběr správného klíče a materiálu závisí na konkrétním použití a požadavcích na bezpečnost. Pro běžné domácí použití postačí standardní mechanické klíče, zatímco pro vyšší bezpečnostní potřeby je vhodné zvážit bezpečnostní nebo speciální klíče. V automobilovém průmyslu a v komerčních prostředích se často uplatňují modernější elektronické klíče a systémy. Nezáleží jen na správném výběru typu klíče, ale také na kvalitě zámku a celkového zabezpečení.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.