Blog

Kategorie

Praktické rady pro výměnu klik na dveřích

Publikováno dne 28.02.2024

Před nákupem nových klik je důležité zvážit typ dveří, na kterých budou instalovány. Existují různé typy klik určené pro vnitřní a vnější dveře, s rozdílnými mechanismy zamykání. Pro vnější dveře je vhodné vybrat kliky s bezpečnostními funkcemi, zatímco pro vnitřní dveře postačí standardní modely. Dále je třeba zohlednit rozteč mezi otvory pro šrouby a typ zámkové vložky, aby nová klika pasovala do stávajících otvorů bez nutnosti dalších úprav.

Připravte potřebné nářadí

Pro výměnu kliky budete potřebovat několik základních nástrojů, včetně křížového a plochého šroubováku, možná imbusových klíčů a v některých případech i vrtačky. Ujistěte se, že máte vše potřebné po ruce, než začnete s demontáží staré kliky, aby byl celý proces co nejplynulejší.

Odstraňte starou kliku

Než začnete s odstraňováním staré kliky na dveřích, je dobré dveře zafixovat, aby se během práce nepohybovaly. Poté odšroubujte šrouby, které drží kličky na obou stranách dveří. V některých případech může být nutné nejprve odstranit dekorativní krytky, které šrouby kryjí. Po odšroubování by mělo být možné obě části kliky jednoduše oddělit a vyjmout.

Instalujte novou kliku

Při instalaci nové kliky začněte vložením mechanismu do otvoru ve dveřích. Ujistěte se, že je správně orientován, aby zámek fungoval, jak má. Poté přiložte na obě strany dveří vnější části kliky a spojte je šrouby. Při utahování šroubů buďte opatrní, abyste nepoškodili dřevo dveří nebo povrch kliky.

Zkontrolujte funkčnost

Po instalaci nové kliky je důležité zkontrolovat její správnou funkčnost. Zkuste otevřít a zavřít dveře několikrát, abyste ověřili, že klika správně ovládá zámek a že dveře dobře zavírají. Pokud narazíte na jakýkoliv problém, jako je tření kliky o rám dveří nebo špatné zavírání, možná bude nutné kliku upravit nebo znovu utáhnout šrouby.

Jak se postarat o kličky proti korozi?

Pro ochranu kliček proti korozi je důležité pravidelně je čistit a aplikovat ochranné přípravky určené pro kovové povrchy. Čištění by mělo probíhat pomocí měkkého hadříku a mírného čisticího prostředku, aby se odstranily nečistoty a pot, které mohou urychlit korozní proces. Po čištění je možné na kličky nanést tenkou vrstvu silikonového spreje nebo jiného ochranného prostředku, který vytvoří bariéru proti vlhkosti a solím, jež jsou běžnými příčinami koroze.

Co dělat, pokud jsou šrouby příliš utažené?

Pokud narazíte na šrouby, které jsou příliš utažené a nelze je běžným způsobem povolit, můžete využít několik metod. Jednou z možností je použití penetračního oleje, který se aplikuje přímo na šroub a nechá působit několik minut, aby uvolnil rez a usnadnil povolení. Další metodou je použití většího nebo lepšího šroubováku pro zajištění lepšího úchopu a větší síly při otáčení. V extrémních případech, kdy šroub zůstává nepovolný, může být nutné obrátit se na odborníka, který šroub odstraní bez poškození dveří nebo kliky.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.