Blog

Kategorie

Nerezové kliky: Jak se starat, aby vám sloužily léta

Publikováno dne 29.03.2024

Nerezové kliky jsou oblíbenou volbou pro mnoho domácností a kanceláří díky svému modernímu vzhledu, odolnosti a snadné údržbě. Ačkoliv nerezová ocel je materiál známý svou vysokou odolností proti korozi a opotřebení, i tak vyžaduje pravidelnou péči, aby si zachovala svůj lesk a funkčnost po dlouhá léta. V tomto článku se podíváme na to, jak správně pečovat o nerezové kliky, abyste si mohli užívat jejich krásy a spolehlivosti co nejdéle.

Pravidelné čištění: Pravidelné čištění je základem péče o nerezové kliky. Prach, mastnota z rukou a další nečistoty se mohou na povrchu klik hromadit a vést k matnému vzhledu nebo dokonce k poškození povrchu. Pro běžné čištění použijte měkký hadřík nebo houbu, teplou vodu a jemný saponát. Důležité je kliky po umytí důkladně osušit, aby na nich nezůstaly žádné vodní skvrny.

Odstraňování otisků prstů: Otisky prstů jsou na nerezových klikách velmi viditelné, zejména na površích s vysokým leskem. K jejich odstranění můžete použít speciální přípravky určené na nerez, které nejenže odstraní otisky, ale zároveň na povrchu vytvoří ochranný film, který pomáhá předcházet jejich opětovnému vzniku. Jako alternativu lze použít roztok vody a bílého octa v poměru 1:1, který aplikujete na hadřík a jemně otřete povrch kliky.

Boj proti korozi: I když je nerezová ocel odolná proti korozi, v extrémních podmínkách nebo při nesprávné péči může dojít k jejímu poškození. V případě, že na klikách objevíte známky koroze, použijte jemný abrazivní čistící prostředek nebo pastu z jedlé sody a vody. Aplikujte na měkký hadřík a jemně krouživými pohyby čistěte postižené místo. Po ošetření kliku důkladně opláchněte a osušte.

Ochrana a konzervace: Pro dlouhodobou ochranu a zachování lesku nerezových klik můžete použít speciální ochranné přípravky na nerez. Tyto produkty nejenže zvýší odolnost proti otiskům prstů a vodním skvrnám, ale také dodají klikám zářivý vzhled. Přípravek nanášejte podle návodu výrobce, obvykle stačí aplikovat malé množství na čistý hadřík a jemně vyleštit povrch kliky.

Pravidelná kontrola a údržba mechanických částí: Kromě povrchu kliky je důležité pravidelně kontrolovat a udržovat i její mechanické části. Zkontrolujte, zda nejsou šrouby povolené, a případně je dotáhněte. Mechanismus zámku můžete mazat speciálním olejem pro zámky, což zajistí hladký chod a prodlouží životnost celého mechanismu.

Mohou být nerezové kliky použity venku?

Nerezové kliky lze použít i v exteriéru, díky jejich vysoké odolnosti proti korozi a povětrnostním vlivům. Přesto je důležité zvolit kliky určené speciálně pro venkovní použití, které mají vyšší stupeň ochrany proti korozivním vlivům, jako je mořský vzduch nebo extrémní vlhkost. Pro venkovní použití je také klíčová pravidelná údržba, aby se předešlo akumulaci nečistot a soli, které by mohly povrch poškodit.

Jak často bych měl kontrolovat funkčnost klik?

Funkčnost nerezových klik by měla být kontrolována minimálně jednou ročně. Tato kontrola by měla zahrnovat ověření, zda jsou všechny šrouby pevně utažené, zda kliky nevykazují známky volnosti nebo opotřebení a zda je mechanismus zámku v dobrém stavu. Pokud zjistíte jakékoli problémy, je vhodné je ihned řešit, aby se předešlo dalším poškozením nebo dokonce potřebě výměny celé kliky.

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.