Blog

Kategorie

Kdy sáhnout po černých klikách ke dveřím?

Publikováno dne 29.03.2023

Při zařizování interiéru se snažíme o zachování maximální harmonie. Otázkou ale zůstává, jak tohoto efektu docílit? Jednou z možností je pořízení vhodné kliky na dveře, která je sice drobností, ale udělá mnoho. Ostatně tak to už u doplňků bývá. V posledních letech jsou oblíbené černé kliky, u kterých však buďte opatrní. Nehodí se vždycky kamkoliv.

Vzhled interiéru ovlivňuje mnoho faktorů

Těsně před tím, než se rozhodnete koupit nějakou kliku, musíte vědět, v jakém stylu nebo duchu chcete svůj interiér zařizovat. Vzhled domácnosti je ovlivňován mnoha, mnoha faktory, a to od těch důležitějších až po ty méně důležité.

Odrážejte se například od toho, jaký styl jste si vybrali. Rustikální, minimalistický nebo kupříkladu skandinávský? Jestliže černá klika bude zapadat do stylu, ve kterém zařídíte svůj interiér, pak skvělé – neváhejte nad ní.

TIP: Černá varianta se hodí i na kliky pro plastové dveře

Jsou univerzálním řešením

V posledních letech se bytoví architekti shodují na tom, že černé kliky se stávají pomyslnou univerzalitou stejně jako bílé alternativy. Dříve jsme se domnívali, že patří pouze do moderních nebo industriálních příbytků, ale postupně nahrazují běžnou bílou kliku, která naopak ztrácí na síle a na své jedinečnosti.

Aby však nebyly černé kliky do očí bijící a skutečně zapadly do interiéru, odrážejte se od samotných křídel. Pokud budou křídla v univerzálním dekoru, ke kterému černé kliky sednou jako dělané, pak není, co řešit. Pozor si dejte ve chvíli, kdy máte dveře z nějakého dřeva s výraznou kresbou.

A kromě kresby sledujte i odstín dveří. I když se říká, že černá zapadá naprosto ke všemu, nemusí to nutně tak být. Kupříkladu k olejově nažloutlému dekoru se černé kliky zrovna hodit nemusí. Naopak mohou působit spíše kýčovitě, nemoderně, zastarale. A to je efekt, kterého pravděpodobně dosáhnout s tímto moderním bytovým prvkem nechcete.

Jaké barvy kování na dveře jsou nejoblíbenější?

Nejoblíbenější barvy kování na dveře závisí na módě a vkusu konkrétního člověka. Nicméně, několik trendů, které jsou v současnosti populární, zahrnuje:

  •          Matná černá představuje elegantní a moderní vzhled se hodí k moderním dveřím v minimalistickém stylu.
  •          Stříbrná se hodí k mnoha různým typům dveří a stylům.
  •          Mosazná  je oblíbená pro svůj rustikální a tradiční vzhled a hodí se k dřevěným dveřím.
  •          Bronzová, teplá a výrazná barva je oblíbená pro svůj luxusní vzhled a hodí se k dveřím v antickém stylu.
  •          Smrk
  •          Bříza
  •          Dub
  •          Javor

Jaké se používá dřevo na výrobu vchodových dveří nejčastěji?

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2200 Kč
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrácení

Kupujte bez obav, máte
15 dní na vrácení zboží

Platba kartou

Můžete platit
platební kartou

Poradíme

Po - Čt 8.00 - 16.30
Pátek 8.00 - 16.00
Telefon: 774 066 100

Nakupujte online bez obav, 24 hodin denně 7 dní v týdnu.